Wat is een burnout?

Mijn persoonlijke ervaring

Het was december 2016, ik was net begonnen aan een nieuwe baan. Mijn werktijden waren van 9 tot 5. Dit was ik niet gewend. Ik was al jaren aan onregelmatige werktijden gewend. Ik ging ’s ochtends in het donker weg en kwam ’s avonds in het donker weer thuis.

De baan was stressvol. Ik kreeg mijn eerste klachten. Buikklachten, zenuwen, ik kon mij steeds en steeds minder goed concentreren. Ik huilde alleen nog maar. Ik voelde me down. Ik was moe. Ook al lukte het helemaal niet, ik bleef werken. Tot mijn manager mij naar huis stuurde.

Twee weken lang heb ik gehuild. En ik wist niet eens waarom. Ik had totaal geen energie en ik was al blij als ik aangekleed op de bank zat. Via het werk mocht ik naar een psycholoog. Daar kreeg ik te horen dat ik een burnout had. Ik moest mij zelf weer leren kennen. Mijn verleden verwerken. Mezelf lief vinden. Accepteren dat ik een burnout had. Mezelf iets gunnen. Omgaan met mijn perfectionisme. Ontdekken wat ik leuk vindt. Luisteren naar mijn gevoel. Leren hoe ik gelukkig wordt.

Een burnout betekent letterlijk opgebrand. Je hebt geen energie meer. Heel langzaam in het re-integratieproces trainde ik mijn lichaam weer meer energie te krijgen.

Anderen om mij heen begrepen mij vaak niet. Er waren ook heel veel, vaak onverwachts, mensen die het wel (her)kenden. Daar had ik veel steun aan.

Soms legde ik aan mijn vrienden uit hoe mijn energielevel in elkaar stak:
Een gezond iemand heeft 10 lucifers. Elke keer als je iets doet, brand er een lucifer op. Ik in mijn burnout heb drie lucifers. Je begrijpt dat als ik iets gedaan heb, mijn energie al bijna op is. Daarom kan ik niet alles meer en verdeel ik mijn energie over de dag.

Hoe ontstaat stress?

Bij stress wordt er door je lichaam cortisol aangemaakt. De cortisol wordt o.a. naar de hippocampus in je hersenen gestuurd, deze heeft weer invloed op de hypothalamus. Kortdurende stress is niet erg, maar chronisch uiteraard wel.

Bij langdurige stress wordt je geheugen minder, je wordt somber en krijgt last van meer (negatieve) emoties. Ook kun je angstgevoelens hebben, hartkloppingen, zweten, een verminderde eetlust.

Wat kun je hieraan doen?

Je kunt dit proces in je hersenen beïnvloeden door de hippocampus te activeren. Dit doe je door:

  • Beweging: Je hoeft niet fanatiek te gaan sporten. Bij een burnout lukt je dit waarschijnlijk ook helemaal niet. Maar wandelen is al ideaal! Mijn ervaring is dat als je moe bent, lichamelijk of in je hoofd, je weer energie krijgt na een eindje wandelen in de natuur.
  • Empathie: Zorgen voor je huisdier, iets doen voor een ander. Met empathie activeer je de hippocampus ook. Heel goed dus dat je voor een ander zorgt.
  • Muziek: Velen herkennen dit waarschijnlijk wel. Als je rustige muziek op zet, wordt je relaxter, als je vrolijke muziek op zet, word je vanzelf blij 🙂 Het maakt niet uit welke muziek je luistert voor het effect in je hersenen.
  • Zelfreflectie: Maak gebruik van bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie om zo reëel te kijken naar jouw gedachten.
  • Sociale contacten: Misschien heb je geen behoefte aan drukte of bezoek. Maar even een halfuurtje een vriendin die bij je op de bank zit en samen met je huilt of lacht, het doet wonderen!
  • Iets nieuws leren of doen: Leer haken, een nieuwe taal of iets anders, ga iets doen wat je nog nooit gedaan hebt.
  • Slapen: Goed slapen! Luister goed naar je lichaam en rust uit wanneer je voelt dat je moe wordt. Heb je overdag rust nodig? Probeer te gaan rusten vòòrdat je moe wordt.

Vond je deze blog interessant? Je helpt mij door deze blog dan te liken.
Wil je op de hoogte gehouden worden? Klik dan op volgen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: